NOS Nieuws

Bij bosbrand achtergelaten huisdieren herenigd met baasjes

'Het was verschrikkelijk om ze achter te laten'

Eindelijk troost voor een aantal inwoners van Fort McMurray in Canada. Toen ze halsoverkop hun huis moesten achterlaten, mochten ze hun huisdieren niet meenemen. Nu hebben ze hun geliefde huisgenootjes weer terug.

De afgelopen dagen zochten vrijwilligers naar loslopende dieren in het rampgebied. De dieren die daar werden gevonden, zijn opgevangen in een centrum in Edmonton, zo'n 400 kilometer van het zwaar getroffen Fort McMurray. Bijna de helft van de geëvacueerde bewoners verblijft ook in Edmonton.

Onder hen Linda Lowry. "Ik ben zo blij dat ik mijn poes Kira terug heb", aldus Lowry, die Fort McMurray tien dagen geleden halsoverkop verliet. "Ik kon haar niet meenemen, we moesten onmiddellijk weg. We hadden niet eens tijd om wat kleren of andere spullen te pakken."

Hereniging versus afscheid

Een emotionele hereniging voor de baasjes, maar ook een moment van afscheid voor de vrijwilligers. "Ik ben hier iedere dag en dan bouw je toch een band op met de dieren", zegt Ashley Matherell terwijl ze een traantje wegpinkt. "Het is ongelooflijk om te zien dat ze nu eindelijk teruggaan naar hun familie."

Eigenaren die hun huisdier waren kwijtgeraakt, konden via een online registratiesysteem gegevens achterlaten. Aan de hand van die gegevens, zoals een adres en beschrijving van het dier, konden de eigenaren worden achterhaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl