ANP
NOS Nieuws

Oekraïense Jamala wint Songfestival, Douwe Bob teleurgesteld

Het Eurovisie Songfestival is gewonnen door Oekraïne. Zangeres Jamala won met 1944. Zij onderscheidde zich met een lied dat niet over liefde en verlangen ging, maar over de deportatie door de Sovjet-Unie van de Krim-Tataren naar Azië.

"Ik wist dat je de mensen kan raken als je zingt over iets dat echt gebeurd is", zei ze na afloop. Jamala is zelf van Krim-Tataarse afkomst.

'Ik wist zeker dat ik met de waarheid mensen kon raken'

Australië, dat voor de tweede keer mocht meedoen, werd tweede, Rusland derde.

De Nederlandse inzending Douwe Bob met Slow Down eindigde als elfde. Dat is iets lager dan vooraf was gedacht, ook door hem zelf. De wachtende journalisten kregen te horen dat hij moe en teleurgesteld is. Hij is pas in de loop van de dag beschikbaar voor commentaar, omdat hij deze uitslag eerst wil verwerken.

Zijn optreden liep goed. Het leverde hem een daverend applaus op. Anders dan bij de repetitie sprak hij niet tijdens de 10 seconden durende pauze in zijn nummer. Wel leek hij "I love you" tegen de camera te zeggen.

Douwe Bob met Slow Down in de finale

Het Eurovisie Songfestival werd dit jaar gehouden in het Zweedse Stockholm. De stemming verliep dit jaar volgens een nieuwe procedure. Daardoor was het tijdens de stemming minder voorspelbaar hoe het zou aflopen. Tot het laatste moment leek de Australische Dami Im te gaan winnen. Beslissend was nu het oordeel van de kijkers.

Jamala's optreden op het Eurovisie Songfestival

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl