Een tijger in de opvang in het Friese Nijeberkoop
NOS Nieuws

Beheerder tijgeropvang: er was nooit gevaar voor de omgeving

De omgeving van de dierenopvang in het Friese Nijeberkoop is na de ontsnapping van twee tijgers geen moment in gevaar geweest, zegt de organisatie van de dierenopvang. De dieren zijn op het terrein gebleven, binnen het buitenhek.

Het is niet duidelijk hoe de tijgers konden ontsnappen volgens Barbara van Genne van dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, die de Friese opvang beheert. "Onze dierverzorgers kwamen er vanochtend achter dat twee van de tijgers buiten hun verblijf waren. Ze hebben meteen het veiligheidsprotocol ingesteld. Onderdeel daarvan is dat we de politie inschakelen. En de dierenarts is gebeld om de dieren te verdoven."

Zuid-Afrika

De opvang voor katachtige roofdieren werd zo'n twintig jaar lang beheerd door stichting Pantera. In 2013 werd de opvang in Nijeberkoop overgenomen door Vier Voeters omdat het centrum in financiële nood verkeerde.

"Er zaten destijds 26 dieren. Daarvan hebben we een groot deel naar onze opvang in Zuid-Afrika gebracht. Er zitten nu nog acht tijgers, een luipaard en een leeuw. Het zijn veelal wat oudere en zieke dieren. Allemaal dieren die afgedankt zijn door circussen, dierentuinen of particulieren."

Van Genne weet van de twee ontsnapte tijgers dat het om broer en zus gaat. "Het is voor ons heel belangrijk om de dieren zo snel mogelijk weer in hun verblijf te krijgen. Er is geen gevaar geweest voor de omgeving, maar het is wel onwenselijk dat ze eruit gekomen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl