NOS Nieuws

Actievoerders leggen bruinkoolmijn in Duitsland stil

  • Jeroen Wollaars / NOS
  • Jeroen Wollaars / NOS
    De actievoerders hebben de spoorlijn tussen de mijn en de kolencentrale bezet
  • Jeroen Wollaars / NOS

Honderden klimaatactivisten uit heel Europa hebben in de Duitse regio Lausitz, ten zuiden van Berlijn, een bruinkoolmijn van energiebedrijf Vattenfall stilgelegd. De demonstranten voeren de hele dag actie. Ze willen aandacht voor de schadelijke uitstoot van de kolencentrales.

Uit zo'n mijn, die eruitziet als een gigantische afgraving, worden elke dag tonnen bruinkool gewonnen.

Zo'n 1500 actievoerders lopen rond in de mijn, onder wie mensen uit Nederland. Sommigen van hen hebben zichzelf vastgeketend aan machines waarmee de bruinkool uit de grond wordt gehaald.

Alle toegangswegen naar de mijn zijn afgesloten. Volgens de Duitse Milieudefensie wordt een kolencentrale in de buurt stilgelegd, omdat er geen aanvoer meer is van kolen.

Milieuvriendelijk

Duitsland investeert veel in duurzame energie, maar er worden ook nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. "Het waait niet altijd en de zon schijnt soms niet, dus moet je bijstoken", aldus NOS-correspondent Jeroen Wollaars. "Voor meer dan een derde gebeurt dat bijstoken in Duitsland op dit moment met bruinkool. Het land is voorlopig nog niet klaar met de kolen."

En dat is een probleem, vinden de actievoerders. De Nederlandse Liset Meddens is een van hen. Ze vindt dat de afspraken die in Parijs zijn gemaakt, niet serieus worden genomen. Bij die klimaattop in december vorig jaar werd afgesproken dat alles op alles wordt gezet om een opwarming van de aarde met 2 graden te voorkomen.

"Als we dat willen halen, moeten we 80 procent van de fossiele brandstof onder de grond laten. We hebben weinig tijd en overheden handelen langzaam. Daarom moeten wij als burgers de leiding nemen om een rampzalige klimaatverandering te voorkomen", aldus Meddens.

Omwonenden kijken naar de actievoerders

Veel omwonenden zijn het niet eens met de actie. "Het is misschien vies, maar we leven ervan."

NOS-correspondent Wollaars denkt niet dat de actie leidt tot een stopzetting van de bruinkoolwinning. "De actie was aangekondigd dus het bedrijf dat de bruinkool uit de grond haalt, heeft er rekening mee gehouden. De actie heeft niet veel gevolgen, maar het onderwerp is hiermee wel weer op de kaart gezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl