Ahmed Aboutaleb
NOS Nieuws

AD: Kiezer ziet liever Aboutaleb dan Samsom als lijsttrekker

Kiezers zien graag de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb als de nieuwe lijsttrekker van de PvdA, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond op verzoek van het AD. Aboutaleb scoort aanzienlijk beter dan de huidige leider Samsom, schrijft de krant.

13 procent van de kiezers zal bij de volgende verkiezingen op de partij stemmen als Aboutaleb lijsttrekker is, volgens de peilingen. Slechts 5 procent zegt te kiezen voor de PvdA als Samsom de baan blijft vervullen.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher wordt genoemd als mogelijke kandidaat. Acht procent van de kiezers zegt te gaan stemmen op de PvdA als hij lijsttrekker is.

Voorkeur voor PvdA-lijsttrekker

KandidaatFunctiePercentage
AboutalebBurgemeester Rotterdam13
AsscherVicepremier8
Van der LaanBurgemeester Amsterdam7
SamsomFractievoorzitter Tweede Kamer5

De PvdA heeft 36 zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen van Maurice de Hond krijgt de partij er nu acht. Daar zou Aboutaleb dus verandering in kunnen brengen.

Volgens de krant sluit Aboutaleb niet uit dat hij lijsttrekker wil worden van de PvdA, maar hij gaat de zittende leider niet uitdagen. Samsom zou vooralsnog door willen gaan als politiek leider.

Tot uiterlijk maandag 24 oktober kunnen kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap.

Het bestuur

Een rondgang langs PvdA-bestuurders laat volgens het AD zien dat Aboutaleb ook bij hen populair is. Toch is er twijfel of hij lijsttrekker moet worden. De partijtop weet niet of Aboutaleb de hectiek op het Binnenhof en de snelheid van het debat aankan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl