Een executieruimte in Texas EPA

Farmaciegigant Pfizer wil niet langer middelen leveren voor gebruik bij executies. Daarmee wordt het haast onmogelijk voor Amerikaanse staten om in de toekomst dodelijke injecties uit te voeren. 

Al ruim twintig Europese en Amerikaanse bedrijven verboden de afgelopen jaren het gebruik van hun medicijnen voor executies. Pfizer verbiedt nu het gebruik van de zeven laatste middelen die nog legaal verkrijgbaar waren. 

Pfizer zegt in een verklaring medicijnen te produceren om mensen beter te maken. Bovendien staat het bedrijf erop dat de middelen alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven. 

Vuurpeloton

31 staten en de Amerikaanse federale overheid kennen nog de doodstraf. In de meeste gevallen wordt die uitgevoerd met een dodelijke injectie. Daarbij krijgt de gevangene eerst een slaapmiddel, gevolgd door een spierverslapper en vervolgens een middel dat het hart laat stoppen. 

Door de tegenwerking van de farmaceutische bedrijven moesten de staten de afgelopen jaren steeds vaker op zoek naar alternatieven. Zo werden er andere medicijnen gebruikt, die soms illegaal uit het buitenland werden gehaald. Ook kunnen staten teruggrijpen op andere executiemethodes, zoals de elektrische stoel, de gaskamer of het vuurpeloton. 

Het gerommel met andere middelen leidde tot veel kritiek. Zo stierven enkele gedetineerden een gruwelijke dood doordat er fouten werden gemaakt met de onbekende stoffen. 

STER reclame