Trudeau nam de tijd om de schade te bekijken
NOS Nieuws

Premier Canada bezoekt verwoest en verlaten Fort McMurray

De Canadese premier Trudeau heeft een bezoek gebracht aan het door brand getroffen Fort McMurray. Hij maakte een helikoptervlucht boven het verwoeste gedeelte van de stad en sprak met hulpverleners en plaatselijke politici.

Op de hulpdiensten na is de stad nog steeds verlaten. De 88.000 inwoners werden op 3 mei gedwongen geëvacueerd. De eerste inwoners kunnen waarschijnlijk pas over twee weken naar huis.

Trudeau bezoekt rampgebied

In Fort McMurray zijn 2432 gebouwen verwoest, nog eens 530 hebben schade opgelopen. Hoewel de natuurbrand van 2500 vierkante kilometer nog altijd niet onder controle is, is de stad inmiddels uit de gevarenzone.

Trudeau benadrukte dat de stad grotendeels gespaard is gebleven. "Ik denk dat Canadezen nog niet beseffen wat er is gebeurd", zei hij tegen een groep brandweerlieden. "Ze weten dat er een brand was, ze weten dat er veel gered is. Maar ze weten niet dat het door mensen zoals jullie komt, niet door geluk of regen."

 • Reuters
  Trudeau maakte een rondvlucht door de stad
 • Reuters
  Vanuit de lucht is te zien dat hele wijken zijn weggevaagd
 • Reuters
  Op de grond is de verwoesting totaal
 • EPA
  Trudeau kwam alleen hulpverleners tegen in Fort McMurray
 • Reuters
  De 88.000 inwoners van de stad mogen nog niet naar huis
 • Reuters
  De burgemeester wil uiteindelijk herbouwen
 • EPA
  Een uitgebrande auto in Fort McMurray

De bosbrand is waarschijnlijk de duurste natuurramp ooit in Canada. Er vielen geen doden door het vuur, maar wel kwamen twee evacués om bij een auto-ongeluk.

Het Rode Kruis en de provincie Alberta ondersteunen de gevluchte inwoners financieel. Iedere volwassen evacué krijgt zo'n 1250 euro om de eerste nood te lenigen. In totaal keert het Rode Kruis 34 miljoen euro uit.

Eind deze maand moet er een plan op tafel liggen voor de terugkeer naar de stad. De burgemeester van Fort McMurray is van plan de verwoeste wijken te herbouwen. "Het zal een hele klus worden, maar het is belangrijk om het weer te maken zoals het was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl