Piloten vinden het een gênante vertoning
NOS Nieuws

Opnieuw incident met drone bij Schiphol

Er is opnieuw een incident geweest met een drone in de buurt van Schiphol. Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is het de negende keer dit jaar dat een piloot een onbemand vliegtuigje in de buurt van de luchthaven zag.

De drone vloog boven het recreatiegebied Spaarnwoude, ten noorden van de Polderbaan. De piloot van een opstijgend vliegtuig zag de drone op bijna een halve kilometer hoogte. Dat gaf hij door aan de luchtverkeersleiding, die de politie inseinde. Een woordvoerder kan nog niet zeggen of de dronepiloot is gevonden.

De LVNL weet niet op welke afstand het vliegtuig de drone passeerde. Die informatie heeft de luchtverkeersleiding niet gekregen van de piloot, zegt een woordvoerder.

Maatregelen

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) spreekt van een gênante vertoning. De pilotenvereniging vindt dat er onvoldoende gedaan wordt om te voorkomen dat mensen met een drone in de buurt van Schiphol vliegen. De VNV wil dat er een brevet komt en pleit ervoor dat dronepiloten zich moeten registreren.

De VNV wil bovendien dat drones software krijgen die het onmogelijk maakt om te vliegen in de buurt van luchthavens. Aan die techniek wordt al gewerkt, maar veel drones hebben de software nog niet.

Het kabinet kondigde eerder aan dat het vliegen met drones aan banden wil leggen. Die maatregelen gaan later dit jaar in. Binnenkort praat de Tweede Kamer over het onderwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl