NOS Nieuws

IMF: Londen verliest status als financieel centrum bij brexit

Christine Lagarde

Het financiële hart van Europa, de Londense City, zal hard worden geraakt bij een vertrek uit de Europese Unie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is stellig: "Bij een brexit verliest Londen zijn internationale status als financieel centrum."

De City verliest vooral slagkracht omdat bij een brexit de zogenaamde 'paspoortrechten' verloren gaan. Door deze rechten kunnen professionals makkelijk aan het werk in elk EU-land. Een deel van de 250 buitenlandse banken die nu hun hoofdkantoor in de Britse hoofdstad hebben, dreigt onderdelen weg te halen uit Londen als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.

Het EU-lidmaatschap maakt het ook op andere manieren voor financiële instellingen makkelijker om zaken te doen, legt James Knightley van ING uit. Stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU, dan vervallen veel wetten en regels voor financiële instellingen. Denk aan de hoogte van bankbuffers en bonusregels. Bij een brexit moeten er allemaal nieuwe regels komen die moeten aansluiten bij Europese instellingen, legt hij uit. Dat alles kost banken veel tijd, en dus geld.

Monddood

De financiële sector in Groot Brittannië is goed voor 12 procent van de totale Britse economie. Volgens lobbyclub TheCityUk werken er 2,2 miljoen mensen in financiële sector in Groot-Brittannië. Een derde daarvan werkt in Londen. Het Britse ministerie van Financiën waarschuwt dan ook dat er bij een brexit meer dan honderdduizend banen op de tocht komen te staan, vooral in de financiële sector.

City ziet brexit niet zitten

Overigens mogen lang niet al die mensen stemmen bij het referendum. Grofweg een derde van de mensen die in de City werken, is namelijk van buitenlandse komaf. Zij hebben geen stemrecht bij het referendum op 23 juni.

Banken als JP Morgan en Goldman Sachs zijn daarom flink aan het lobbyen tegen een brexit. Toch is het de vraag of de dreigende taal helpt. De banken zijn namelijk verre van populair. Hun campagne zou volgens critici zelfs averechts kunnen werken.

Jonge fintech bedrijven, die een stuk populairder zijn bij de Britten, spreken zich niet uit over de gevolgen van een brexit.

Dit land, bevrijd uit de wurghouding van Europa, dat zou ongelofelijk zijn.

Robert Hiscox, ondernemer

Toch is er ook een groep zakenmannen die zegt dat een brexit juist veel voordelen heeft voor de City. Zij vinden dat de Europese regelgeving het zakendoen juist belemmert, zegt Robert Hiscox. "Als we van die regels af zijn, zullen we opbloeien."

Robert Hiscox is oprichter van Hiscox verzekeringen. Hij is een van de 101 bekende economen zich hebben uitgesproken voor het vertrek uit de EU. "Het is spannend voor het Verenigd Koninkrijk om te ontsnappen aan de greep van de EU-octopus. Vrij te zijn om te handelen met wie we willen. Dit land, bevrijd uit de wurghouding van Europa, dat zou ongelofelijk zijn."

De City is het sterkste financiële centrum van de EU, benadrukt Hiscox. "Dus als we de sterkste zijn, waarom zitten we dan in een Unie met 27 andere landen die niet zo goed zijn als wij, maar ons wel mogen vertellen hoe we het moeten doen?"

Uit een eerdere enquête onder verzekeringsbedrijven blijkt dat meer dan een kwart van hen zegt dat een brexit geen enkele impact zal hebben op hun bedrijvigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl