Een leegstaand winkelcentrum in Veldhuizen leidt tot onrust ANP

De actiegroep Identitair Verzet in Ede is door de politie gewaarschuwd dat burgerwachten niet worden getolereerd. De groep wil vanavond de probleemwijk Veldhuizen in samen met buurtbewoners.

Volgens de politie circuleren op internet berichten waarin wordt gesproken over knokploegen die de orde gaan handhaven. In de wijk geldt een samenscholingsverbod. Dat gaat de politie handhaven. Mensen die zich er niet aan houden riskeren een boete van 5000 euro. 

Het is onrustig in de wijk sinds de sluiting van een wijkcentrum. Tientallen jongeren, veelal van Marokkaanse afkomst, richten vernielingen aan. Er zijn relletjes geweest en er zijn auto's in brand gestoken. Rondom een voormalig winkelcentrum in de binnenstad van Ede is een samenscholingsverbod van kracht. 

Onwenselijk

De actiegroep Identitair Verzet wil vanaf vanavond gaan patrouilleren in de wijk omdat de politie zijn taak niet zou aankunnen. De burgemeester noemt dat voornemen "onwenselijk". Hij denkt dat het averechts kan werken en vreest voor verstoring van de openbare orde. 

De politie meldt Omroep Gelderland dat er iemand is benaderd om de groep te ontmoedigen. "We hebben signalen binnengekregen dat mensen met een gewelddadige achtergrond zouden meedoen", zegt een woordvoerder van de politie. 

STER reclame