Ling Jihua
NOS Nieuws

Rechterhand van Chinese ex-president beschuldigd van corruptie

De voormalig rechterhand van de Chinese ex-president Hu Jintao wordt aangeklaagd voor machtsmisbruik, het aannemen van steekpenningen en het stelen van staatsgeheimen. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Jihua Ling zou grote geldbedragen hebben aangenomen in de tijd dat hij als stafchef werkte voor de top van de Communistische Partij. In ruil daarvoor zou hij gevoelige informatie en zelfs staatsgeheimen aan onbevoegden hebben doorgespeeld. Volgens de aanklager heeft Lings machtsmisbruik schade toegebracht aan China en het volk.

In 2012 werd Ling uit zijn functie gezet nadat zijn zoon om het leven was gekomen bij een auto-ongeluk. Zijn zwarte Ferrari crashte in Peking. Twee vrouwelijke passagiers raakte daarbij gewond. Het ongeluk leidde tot veel ophef, omdat een van de vrouwen naakt was en de ander half ontkleed.

Dure Ferrari

Daarnaast wekte de dure Ferrari de indruk dat Ling veel meer te besteden had dan je mag verwachten van het salaris van een belangrijke functionaris van de Communistische Partij.

In 2014 begon het onderzoek naar de rechterhand van de ex-president. Eerder werd oud-politicus Bo Xilai van de Communistische Partij veroordeeld voor corruptie. Hij heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl