NOS Nieuws

Nederlands staatsbedrijf ASR naar de beurs

Dijsselbloem: ASR snel naar de beurs

Verzekeraar ASR gaat waarschijnlijk voor de zomer nog naar de beurs. De eerste stap daarvoor is gezet, heeft minister Dijsselbloem van Financiën bekendgemaakt.

De minister laat weten dat de NLFI, een stichting die financiële instellingen zoals genationaliseerde banken namens de staat beheert, samen met de ASR en het ministerie de afgelopen maanden voorbereidingen getroffen heeft om een beursgang in het tweede kwartaal van 2016 mogelijk te maken.

Op welke dag de beursgang precies plaats zal vinden is nog niet bekend. Dat hangt af van de marktomstandigheden.

Klaar voor

De NLFI heeft vandaag de zogenoemde 'Intention to float' uitgegeven. Dat is een belangrijke stap naar de uiteindelijke beursgang.

Dijsselbloem kondigde in november vorig jaar al aan dat hij ASR zo snel mogelijk naar de beurs wilde brengen. Dat zou kunnen als er aan drie voorwaarden is voldaan: de financiële sector moet stabiel zijn, er is voldoende belangstelling in de markt en de onderneming is er klaar voor. Volgens de NLFI is dat nu het geval. Ook heeft het parlement ingestemd.

En nu

Komende tijd maakt de NLFI een prospectus. Dat is een boekwerk over de verzekeraar met daarin alle informatie die mogelijke toekomstige beleggers nodig hebben om te beslissen of ze aandelen willen kopen.

De verzekeraar gaat niet meteen in zijn geheel naar de beurs. De verkoop zal in stappen gaan, net zoals bij de beursgang van ABN Amro. De NLFI zal na de eerste notering aan Euronext Amsterdam dus nog 'een aanzienlijk belang' in ASR houden. Wel is het de bedoeling dat de staat alle delen uiteindelijk verkoopt. Dijsselbloem houdt er rekening mee dat het een tot drie jaar duurt voordat het hele bedrijf van de hand is gedaan.

Direct na de publicatie van het prospectus gaat de raad van bestuur van ASR op 'road show'. In deze rondgang langs beleggers hopen ze kopers te vinden die alvast een order willen plaatsen voor de aandelen ASR.

Vervolgens bepaalt de NLFI de definitieve prijs van de eerste pluk aandelen. Volgens analisten moet de beursgang de staat uiteindelijk minstens 3,5 miljard euro opleveren. Dijsselbloem wil daar niet over speculeren. Hij wil wel zoveel mogelijk terugverdienen. "Dat financiële instellingen in handen van de staat kwamen, was echt een noodmaatregel om instorting van de financiële sector in Nederland te voorkomen. Dat was heel duur voor de belastingbetaler."

Opgekocht

ASR is sinds oktober 2008 in handen van de staat. De verzekeraar was onderdeel van Fortis Nederland/ABN Amro, dat de overheid overnam toen het door de crisis op omvallen stond.

Hoewel de onderneming voor 3,65 miljard door de staat werd overgenomen, heeft de verzekeraar nooit staatssteun ontvangen, aldus de NLFI. "De minister van Financiën heeft vanaf het moment van nationalisatie aangegeven dat deze investering van tijdelijke aard zou zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl