Protestbordje op een wc in North Carolina AFP

President Obama neemt het op voor transgender scholieren. In een nieuwe richtlijn voor openbare scholen staat dat de leerlingen gebruik mogen maken van het toilet dat bij hun geslacht past. 

Er is in de VS veel te doen over een nieuwe wet in North Carolina die transgenders verplicht gebruik te maken van de wc die bij hun geboortegeslacht hoort. Het Witte Huis is naar de rechter gestapt om invoering van de wet te voorkomen. 

De nieuwe richtlijn wordt gezien als verdere steun van Obama aan LHBT-jongeren. "Zo kunnen docenten en leerlingen verkeerd beleid aan de kaak stellen en voorkomen dat transgenders worden lastiggevallen", zegt het ministerie van Justitie in een verklaring. 

Sancties

Het nieuwe beleid verbiedt scholen om leerlingen te vragen een medische test te ondergaan. Ook kunnen de leerlingen niet worden verplicht om hun  geboortecertificaat te tonen. 

Het Witte Huis laat doorschemeren dat scholen die zich niet houden aan de regels, rechtszaken tegemoet kunnen zien of minder overheidsgeld krijgen. 

STER reclame