Een wijkverpleegkundige controleert de suikerspiegel van een cliënt
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Thuishulpen Apeldoorn regelen het zelf

Thuiszorgmedewerkers kunnen door alle bezuinigingen niet aan de slag, terwijl veel werk blijft liggen. Twaalf medewerksters in Apeldoorn waren het zat en sloegen de handen ineen.

De vrouwen, zo meldt Omroep Gelderland, hebben zonder tussenkomst van managers of directieleden samen een thuiszorgcoöperatie opgericht. Ze hebben een contract gesloten met de gemeente en helpen ongeveer tachtig cliënten.

Ze regelen de zorg en de planning zelf. Alleen de administratie is uitbesteed. Ze gaan op 1 juni aan de slag. Ze houden hun salaris en arbeidsvoorwaarden.

Enthousiast

Thuishulp José Gerritsen verheugt zich er nu al op. "We kunnen zelf weer bepalen hoe we de zorg verlenen. Willen we een ommetje maken met de cliënt dan kan dat. Moet ze naar de dokter, dan regelen we dat." De vrouwen zijn samen de baas en willen unaniem beslissingen nemen. "Maar dat komt wel goed", zegt Gerritsen. "We zijn aan elkaar gewaagd."

Volgens vakbond FNV is het een nieuwe trend. Wim van der Hoorn: "Onze leden roepen al tijden: we gaan het zelf doen. We hebben die managers, directeuren en dure gebouwen niet nodig." Van der Hoorn verwacht dat er meer coöperaties worden opgericht. Op verschillende plekken in het land worden al vergelijkbare plannen gemaakt.

Zorg voor patiënt weer als vanouds

Advertentie via Ster.nl