Flickr CC / Iwan Gabovitch

Ook voor wie niet erg bijgelovig is, is vrijdag de 13e misschien een dag waarop je liever niet in het vliegtuig stapt. Vliegticketwebsite Tix.nl weet zeker dat er mensen zijn die op die zogenaamde ongeluksdag hun reis liever uitstellen. De organisatie zegt in een persbericht een daling in het aantal verkochte tickets te zien van 5,5% in vergelijking met het vrijdagse gemiddelde.

In de wereld van de vliegreizen wordt nogal lacherig gedaan over een daling van het aantal boekingen op vrijdag de 13e. Luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia, het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR), reisorganisatie TUI, ze zeggen allemaal niet te herkennen dat mensen dan liever niet op reis te gaan. 

Lijndiensten

De reisbureauketen D-Reizen is de enige die na enig speurwerk inderdaad ook constateert dat er voor vrijdag de 13e minder tickets zijn verkocht voor lijndiensten. De daling van het aantal is zelfs spectaculair te noemen: 18%. 

Voor de zogenoemde pakketreizen, zoals een achtdaagse vakantie naar Spanje, is er geen verschil gevonden bij de reisorganisatie. Dat heeft wellicht ook te maken met deze periode waarin wat vrije dagen vallen rond Pinksteren. 

Bijgeloof zit diep

Misschien heeft de vliegwereld het liever niet over de 'ongeluksvrijdag', maar het bijgeloof over die dag zit diep, vooral in de westerse wereld. Veel vliegtuigen hebben geen rij 13, hotels en andere gebouwen hebben in de nummering van liften vaak geen dertiende verdieping en ook ziekenhuizen hebben liever geen operatiekamer met het nummer 13. Al schijnen dat vooral beslissingen te zijn om discussies en ongemak te voorkomen. 

Een van de verklaringen voor het bijgeloof van vrijdag de 13e die telkens opduikt, is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd. Dat gebeurde na het laatste avondmaal waarbij dertien mensen aanwezig waren.  

Reizigers kunnen profiteren van 'ongeluksvrijdag' ANP

Zoals elk nadeel ook een voordeel heeft, blijken vliegtickets op vrijdag de 13e goedkoper dan andere dagen. Althans, dat zegt Tix.nl, dat misschien wel hoopt op extra omzet op die dag. Gemiddeld kost een ticket op 'ongeluksvrijdag' 2,6% minder, heeft het bedrijf uitgerekend. 

Daarnaast zou het juist een heel veilige dag zijn om te vliegen. Uit statistieken van de Flight Safety Foundation (FSF), die ongelukken inventariseert in de luchtvaart, gebeuren er op vrijdag de 13e een derde minder vliegtuigenongelukken dan op een willekeurige andere dag en 39% minder dan op andere vrijdagen. 

Ongelukken

De lijst van de FSF telt zeven luchtvaartongelukken op vrijdag de 13e tussen 1947 en 2002. Opvallend is dat vrijdag 13 oktober 1972 wel een heel slechte dag was om het vliegtuig te pakken. Toen stortten er twee neer op één dag. Het eerste was een toestel van de luchtmacht van Uruguay, op weg naar Chili, met aan boord het Old Christians Club rugbyteam uit Montevideo. 29 mensen kwamen om. 

Deze ramp is bekend geworden door de boeken en de verfilmingen van de verhalen van de 16 overlevenden. Ze moesten zich in leven zien te houden in het ijskoude Andesgebergte. Ze aten uiteindelijk zelfs het vlees van de omgekomen medepassagiers. Na 72 dagen werden ze gered.

Op dezelfde dag, vrijdag 13 oktober 1972, crashte ook een vliegtuig van de Russische maatschappij Aeroflot in de buurt van Moskou. Niemand van de 174 inzittenden overleefde het ongeluk. 

Vrijdag 13 mei

Bijgeloof of niet: voor wie morgen gaat vliegen, is het misschien beter om niet op de kalender te kijken. 

STER reclame