Mark Carney, gouverneur van de Bank of England
NOS Nieuws

Bank of England waarschuwt voor brexit

Een vertraging van de economische groei, hogere werkloosheid en inflatie en een recessie. Dat zijn volgens de gouverneur van de Britse centrale bank de mogelijke gevolgen van een brexit.

"Dit vooruitzicht is niet gebaseerd op een gevoel, maar op een rigoureuze analyse", zei gouverneur Mark Carney vandaag bij de maandelijkse persconferentie over het rentebeleid van de Bank of England. "Recente ontwikkelingen op de valutamarkt suggereren dat, als er een brexit komt, het pond verder zal zakken en mogelijk hard zal zakken."

Het referendum over een vertrek uit de EU is volgende maand, op 23 juni.

Plicht

De Bank of England is onafhankelijk van de regering en politiek neutraal. Maar Carney zei dat het de plicht is van de Bank of England om te spreken over risico's in de nabije toekomst.

Voorstanders van een brexit zeggen dat het land zal profiteren van minder Europese regelgeving en dat het land in z'n eentje makkelijker handelsverdragen kan sluiten met andere landen.

'Onverstandig'

Een voormalige Britse minister van Financiën noemt de waarschuwing van Carney onverstandig. "Hij had gewoon moeten zeggen dat de Bank of England voorbereid is op alle scenario's", zei Norman Lamont, die onder John Major minister was.

"De gouverneur moet oppassen dat hij niet zelf een crisis veroorzaakt. Zijn onverstandige uitspraken kunnen de economie beïnvloeden en dat is dan zijn verantwoordelijkheid."

In de peilingen gaan het voor- en tegenkamp praktisch gelijk op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl