Dilma Rousseff tijdens een persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse Senaat zet president Rousseff buitenspel

Een ruime meerderheid van de Braziliaanse senatoren heeft gestemd voor afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Van de 81 senatoren stemden 55 voor en 22 tegen haar vertrek. Daarmee staat Rousseff voorlopig buitenspel. Wat nu volgt is een procedure van een half jaar waarin wordt bepaald of ze definitief het veld moet ruimen.

Die procedure voorziet in een verhoor door afgevaardigden van de senaat. Rousseff moet zich dan verdedigen tegen de beschuldigingen die tot de afzettingsprocedure hebben geleid. Ze wordt onder meer verdacht van gesjoemel met de begroting in de aanloop naar de verkiezingen.

Eerder stemde het Lagerhuis ook al in met de afzetting van de president. Vice-president Michel Temer zal de 68-jarige Rousseff opvolgen.

Couppoging

Rousseff zei dinsdag nog de afzettingsprocedure te beschouwen als een couppoging. "Ik zal niet vrijwillig opstappen. Dat heb ik geen moment overwogen", zei ze. Ze heeft haar dreigende afzetting aangevochten bij het hooggerechtshof, maar onduidelijk is of dat effect zal hebben.

Marc Bessems, correspondent Latijns-Amerika voor de NOS, denkt dat Rousseff weinig kans maakt op een terugkeer. "Ze moet zich nu richten op haar verdediging, maar lijkt bij voorbaat al kansloos."

Vakbonden en aanhangers van haar Arbeiderspartij (PT) hebben opgeroepen tot een grootschalige staking uit protest tegen de gang van zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl