Ron Jans
NOS Voetbal

Play-offs winnen staat voor Jans gelijk aan kampioenschap

"Voor ons hoeft het niet zo nodig", zegt fan Henny (70) woensdag op de afsluitende training, een dag voor de eerste wedstrijd tegen FC Utrecht. Dagelijks meldt hij zich met een groepje oudere mannen als de ploeg op het veld staat. "Bij -10 sta ik er ook. Op wedstrijddagen ben ik er drie uur voor aanvang van de wedstrijd."

Voor de supportersschare van PEC Zwolle zijn de play-offs een extraatje: "Als we het afgelopen zondag niet hadden gered tegen PSV waren we ook hartstikke tevreden geweest met dit seizoen."

'Ons kampioenschap'

Trainer Ron Jans maakt niet de indruk dat hij de play-offs als een extraatje ziet: "Dit zou ons kampioenschap kunnen worden, als wij deze play-offs weten te winnen. Dat is net zo'n grote prestatie als PSV dat kampioen wordt. Wij gaan spelen om te winnen, en niet om de nul te houden."

De uitdoelpunten tellen in deze nacompetitie dubbel, maar dat is voor Jans geen reden behoudender te spelen. "FC Groningen heeft bijvoorbeeld ook Europees gespeeld en dat heel verdedigend gedaan. Ze hebben twee keer gelijk gespeeld en de rest verloren. Wij gaan ons dus niet inhouden."

Ron Jans

Ook de spelers zijn overtuigd van de zienswijze van Jans. Bij Dirk Marcellis en Lars Veldwijk komt het woord aanvallen al snel naar voren. "Wij willen bepalen wat er op het veld gebeurt", aldus Marcellis. "Het is fijn als de spelers op dezelfde lijn zitten als de trainer."

Weerzien

Voor Lars Veldwijk is het een weerzien met een oude club. Tussen 2011 en 2013 stond hij onder contract bij Utrecht. "Ik kwam van Volendam en Utrecht gaf mij de mogelijkheid om te revalideren. Nadat ik gerevalideerd was, kreeg ik een tweejarig contract."

Een succesvol verblijf werd het echter niet. Hij kwam in de Domstad tot vijf optredens in de hoofdmacht, waarna hij naar Excelsior vertrok. Daar werd hij topscorer van de Jupiler League, wat hem in 2014 een transfer naar Nottingham Forest opleverde.

Lars Veldwijk

De Engelsen hebben hem inmiddels verhuurd aan PEC, dat nu probeert de aanvaller over te nemen van Nottingham Forest. De Zwollenaren hebben een optie tot koop op Veldwijk, die dit seizoen al goed was voor veertien treffers. Nottingham Forest wacht met het nemen van een beslissing tot de club een nieuwe trainer heeft benoemd.

Veldwijk deinst niet op voorhand terug voor een herkansing in Engeland. "Als ik een eerlijke kans krijg, wil ik het best proberen, maar er zal eerst een goed gesprek moeten volgen met de nieuwe trainer.''

Plan voor FC Utrecht

Terugvallen op positieve resultaten tegen FC Utrecht kan Jans niet. Beide competitiewedstrijden gingen verloren (zie kader). De trainer ziet Utrecht als een ploeg die goed in staat is een ploeg te ontregelen en volgens Marcellis is er nog een ander aspect dat Utrecht tot een moeilijk te bespelen tegenstander maakt.

"Ze spelen geen standaard 4-3-3, maar wisselen voortdurend van systeem in de wedstrijd", aldus Marcellis. "Dat maakt dat je daar extra aandacht aan moet besteden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl