Twee mannen vieren komst van wetgeving geregistreerd partnerschap Italië
NOS Nieuws

Homowet Italië nu definitief aangenomen

Homo's en lesbiennes in Italië mogen geregistreerd samenwonen, nu het Huis van Afgevaardigden van het Italiaanse parlement ook voor de nieuwe homowet heeft gestemd. In februari keurde de senaat de wet al goed.

Homo-activisten spreken van een historische dag, maar zijn ook teleurgesteld dat adoptierechten voor homoseksuele koppels uit de wet zijn gehaald. Om ook de conservatieve partijen over de streep te trekken moest dat artikel uit de wet worden gehaald. Vooral het Vaticaan verzette zich hevig tegen adoptierechten voor homo's.

De nieuwe wet geeft homo's en lesbiennes veel van de rechten die getrouwde stellen ook hebben. Onder meer het erfrecht, het recht om medische beslissingen te nemen voor de partner als die dat zelf niet meer kan en het recht om elkaars naam te dragen worden gelijkgetrokken, maar het doorvoeren van het homohuwelijk is voor Italië voorlopig een brug te ver.

Dwarse burgemeesters

"Tot het laatste moment hebben voor- en tegenstanders ruzie gemaakt over deze wet. Vooral de conservatieven hebben een flinke strijd geleverd, wat ook gehonoreerd is met het schrappen van het artikel over adoptie", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Ondanks de overwinningsroes waarin Italiaanse homo's en lesbiennes verkeren, zijn nog lang niet alle hobbels genomen. "Er hangt meteen al een dreiging in de lucht. Sommige gemeenten hebben nu al aangekondigd dat ze niet van plan zijn de nieuwe wet uit te voeren."

Italië is het laatste land in de Europese Unie dat het geregistreerd partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht invoert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl