NOS Nieuws

'Derk Sauer in Rusland beschuldigd van fraude'

De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer wordt in Rusland beschuldigd van fraude op grote schaal. Een oud-aandeelhouder van een dochtermaatschappij van RBK, waar Sauer leiding aan gaf, is met de beschuldiging gekomen, meldt de Russische nieuwssite Slon.

Sauer is momenteel niet in Rusland. Hij zei in een reactie officieel nog van niets te weten. "We hebben die meneer een paar jaar geleden uitgekocht", zei hij. "Misschien vindt hij dat hij niet genoeg heeft gekregen."

Kritisch mediabedrijf

RBK is een van de laatst overgebleven kritische mediabedrijven in Rusland. Het station publiceerde uitgebreid over de zakelijke belangen van de mogelijke dochter van president Poetin, Jekatarina Tichonova, en haar echtgenoot. RBK besteedde ook veel aandacht aan de Panama Papers, waaruit naar voren komt dat een vriend van president Poetin, de cellist Sergej Roldoegin, over miljoenen euro’s in het buitenland beschikt.

Vorige maand waren er nog invallen bij het moederbedrijf van RBK, de investeringsmaatschappij Onexim van de oligarch Michail Prochorov. Er deden toen geruchten de ronde dat het Kremlin Prochorov wilde dwingen om RBK van de hand te doen vanwege de kritische berichtgeving.

Derk Sauer, al sinds jaar en dag actief op de Russische mediamarkt, is op dit moment vice-president van die onderneming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl