De Duitse minister van Justitie Heiko Maas
NOS Nieuws

Eerherstel voor 50.000 Duitse homoseksuelen

Homoseksuelen die in Duitsland ooit zijn veroordeeld op basis van de wetgeving zoals die tot 1994 bestond, krijgen volledig eerherstel. Ook worden zij schadeloos gesteld. Dat heeft de Duitse minister Heiko Maas bekendgemaakt.

Op grond van paragraaf 175 van het Duitse wetboek van strafrecht zijn in het verleden meer dan 50.000 mannen veroordeeld. Hun vonnissen worden nu vernietigd. Daarmee volgt de regering het advies op dat het Duitse antidiscriminatiebureau had aanbevolen.

"De staat heeft schuld op zich geladen omdat zij het leven van zo veel mensen heeft bemoeilijkt", zei Maas. "De oude arresten zijn onrecht. Ze kwetsten iedere veroordeelde tot in het diepst van zijn menselijke waardigheid."

Hoeveel van de destijds veroordeelde mannen nog in leven zijn, is onduidelijk. Over de hoogte van de schadevergoeding is nog niets bekend.

Concentratiekamp

Seksueel contact tussen mannen was in Duitsland strafbaar tot 1994. De beruchte paragraaf stamt uit 1871 en zou eigenlijk in 1929 al worden afgeschaft. De opkomst van de nationaalsocialisten verhinderde dat. Sterker nog: in nazi-Duitsland werd de tekst verder aangescherpt. Homoseksuelen konden ook worden veroordeeld zonder dat er sprake was van lichamelijk contact.

De kranslegging van 2014 bij het monument voor homoseksuele slachtoffers van het nationaal-socialisme in Berlijn

Het nazi-regime sloot uiteindelijk tussen de 5000 en 15.000 mannen op in concentratiekampen vanwege hun (veronderstelde) homoseksualiteit. De meesten van hen stierven daar. Zij die een kamp op Duitse bodem overleefden, werden na de oorlog niet vrijgelaten maar moesten een eventueel voor de oorlog door de rechtbank opgelegde straf alsnog uitzitten.

Het toenmalige Oost-Duitsland schrapte in 1950 al de nazi-wijzigingen in het wetsartikel en schafte de wet in 1968 volledig af. In West-Duitsland werden tussen 1945 en 1969 echter nog 50.000 Duitse mannen veroordeeld op basis van deze paragraaf.

Na 1969 werd de wet versoepeld door een leeftijdsgrens van 21 jaar in te voeren. Vier jaar later werd die grens verder verlaagd naar 19 jaar. Pas in 1994 werd de hele paragraaf uit het wetboek geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl