NOS Nieuws

Gokapps steeds populairder, toezichthouder wil ze weg hebben

Tientallen apps waarmee met echt geld kan worden gegokt moeten op korte termijn uit de appstores van Apple en Google worden verwijderd. Dat wil de Kansspelautoriteit.

Volgens de toezichthouder gaat het om 49 apps. Er zitten grote bedrijven achter zoals Unibet en Bwin.

De gokapps zijn in de Nederlandse appstores te downloaden en richten zich onder meer op Nederlanders. Dat mag niet onder de huidige wetgeving. Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet waarbij de regels voor online gokken veel minder streng zijn, maar die is na jaren van voorbereiding nog altijd niet van kracht.

"Eerst waren de websites van gokbedrijven populair, maar dat is steeds meer gaan verschuiven naar de apps", zegt Martijn van de Koolwijk van de Kansspelautoriteit. "We willen consumenten duidelijk maken dat de apps illegaal zijn en dat we niet kunnen vaststellen of het spel eerlijk is."

Volgens hem hebben jongeren die vroeg beginnen met het spelen van gokapps, al dan niet met echt geld, meer kans later gokproblemen te krijgen.

Speltegoed

De appstores zijn gevraagd de apps te verwijderen en ook de bedrijven erachter zijn gevraagd om hun apps terug te trekken. Als de apps niet worden verwijderd, kan de Kansspelautoriteit boetes uitdelen.

Consumenten die de gokapps spelen wordt geadviseerd om hun speltegoed terug te trekken. Mogelijk worden de apps straks voor Nederlanders geblokkeerd en zijn klanten dan hun tegoeden kwijt.

'Haal gokapps uit de appstores'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl