Premier Cameron: we krijgen fantastisch corrupte landen op bezoek

Of hij wist dat er camera's aanstonden is niet duidelijk, maar de Britse premier Cameron heeft in een luchtig gesprek met koningin Elizabeth forse uitspraken gedaan over de presidenten van Nigeria en Afghanistan. 

Hij stond met de koningin en anderen in Buckingham Palace te praten over de anti-corruptietop die Groot-Brittannië donderdag voorzit en zei dat daar leiders van "ongelooflijk corrupte landen" naartoe komen, "onder meer uit Nigeria en Afghanistan".

"Nigeria en Afghanistan, waarschijnlijk twee van de meest corrupte landen ter wereld", voegde hij eraan toe. De koningin onthield zich van commentaar, maar de aartsbisschop van Canterbury, die erbij stond, nam het op voor de president van Nigeria. "Die is niet corrupt, die doet erg zijn best."

President Behari van Nigeria en de Afghaanse president Ghani zijn donderdag bij de top. Beiden zeggen te strijden tegen de corruptie in hun land. Voorzitter Bercow van het Britse Lagerhuis, die er ook bij stond, grapte over Behari en Ghani: "Ze komen toch wel op eigen kosten naar Londen?"

Koningin Elizabeth: Chinezen waren erg onbeleefd

De koningin over China

Maar ook de koningin werd vandaag in verlegenheid gebracht door een opmerking van haarzelf, in dit geval over Chinese autoriteiten, schrijft de BBC. Functionarissen behandelden de Britse ambassadeur tijdens een staatsbezoek van China "erg onbeleefd" volgens Elizabeth. Ze zouden zijn weggelopen midden in een vergadering.

De Britse koningin zei dat in een gesprekje met een politieagente die aanwezig was bij het bezoek. Het gesprekje werd opgenomen. De koningin werd voorgesteld aan de agente, die als introductie meekreeg dat haar gezag zeer werd ondermijnd door de Chinezen, waarop de koningin vroeg: "Ze waren heel onbeleefd tegen de ambassadeur, is het niet?"

STER reclame