ANP
NOS Nieuws

Twee jaar cel geëist tegen ex-VVD'er Jos van Rey

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen de politicus Jos van Rey. Ook mag hij als het aan het OM ligt drie jaar lang geen publiek ambt bekleden. De voormalige VVD'er staat terecht voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

Volgens het OM heeft Van Rey als wethouder in Roermond het vertrouwen in het openbaar bestuur geschaad. Zo lekte hij uit de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Verder zou Van Rey smeergeld hebben aangenomen van de zakenman Piet van Pol, met hij bevriend is. Ook tegen Van Pol eiste het OM twee jaar gevangenisstraf, vanwege omkoping.

Voorbeeldfunctie

De officier van justitie zei dat Van Rey goede dingen heeft gedaan voor Roermond, maar dat hij de stad ook veel schade heeft toegebracht. Ze wees erop dat een wethouder een voorbeeldfunctie heeft.

Van Rey liet zich volgens het OM door de projectontwikkelaar Van Pol onder meer fêteren met luxe diners en vakanties. In ruil daarvoor zou hij zijn vriend gemeentelijke opdrachten hebben gegund tegen een voor de gemeente ongunstige prijs. Dit kostte Roermond ruim zes miljoen euro, zegt het OM.

Bij de omkoping zou ook een derde verdachte betrokken zijn geweest, oud-wethouder Schreurs. Tegen hem is 180 uur taakstraf geëist en een tweejarig verbod om een overheidsfunctie uit te oefenen.

Perplex

Wat volgens het OM strafverzwarend moet werken, is Van Rey's houding tijdens het proces. De politicus, die tegenwoordig voor de Volkspartij Limburg in de Provinciale Staten zit, toonde totaal geen inzicht in zijn eigen handelen, zei de officier.

Ook vandaag liet Van Rey geregeld zijn misprijzen over het proces blijken. Hij maakte voortdurend afkeurende gebaren en liep zelfs twee keer de rechtszaal uit.

Na het horen van de eis leek zijn woede alleen maar toegenomen. "Ik ben totaal perplex", zei hij buiten de rechtszaal tegen de verzamelde pers. "Ze gaan als een olifant in een porseleinkast tekeer. Dit is te absurd voor woorden."

Volgens Van Rey heeft hij zich veertig jaar als politicus ingezet en daarbij nooit een ander belang voor ogen gehad dan dat van de burger. "Ik schaam me voor dit land als het OM op deze wijze families kapot kan maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl