Kamerlid Yücel.
NOS Nieuws

Facebook verwijdert profiel PvdA-Kamerlid Yücel

Facebook heeft vandaag het profiel van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel verwijderd. Dat is gebeurd nadat Yücel vanochtend een uitgebreid bericht op haar pagina had gezet waarin ze betoogde waarom de vrijheid van meningsuiting zo belangrijk is.

Wat er daarna is gebeurd, is niet bekend. Waarschijnlijk hebben gebruikers het bericht bij Facebook gerapporteerd, waarna het is verwijderd. Het platform heeft steeds benadrukt dat er altijd een medewerker van het bedrijf meekijkt voordat iets offline wordt gehaald. Wat in deze zaak de overwegingen zijn geweest om het bericht te verwijderen, is nog niet bekend.

De PvdA eist dat het bericht onmiddellijk weer online wordt gezet.

Facebook laat aan de NOS weten de zaak te onderzoeken. Het platform wijst er verder op dat als er een profiel wordt verwijderd, de eigenaar een mailtje ontvangt met een toelichting. Volgens de PvdA heeft Yücel zo'n mailtje niet gehad.

Gisteren vertelde het PvdA-Kamerlid in gesprek met RTV Oost dat ze op sociale media wordt bedreigd vanwege haar mening in de kwestie rond columniste Ebru Umar. Zij zit al enige tijd vast in Turkije, waarschijnlijk vanwege enkele kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Yücel is momenteel in Turkije en had daar een ontmoeting met Umar.

Vorige maand verwijderde Facebook een spotprent van Ruben L. Oppenheimer die ging over de Turkse president Erdogan en herstelde deze later. De lezing was toen dat een medewerker van het bedrijf iets te enthousiast op de verwijderknop had gedrukt.

Een video waarin columniste Annabel Nanninga Erdogan een geitenneuker noemde werd definitief verwijderd. Volgens Facebook ging de video in tegen de richtlijnen van het platform.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl