Verzorgingshuis van Humanitas
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Humanitas moet orde op zaken stellen in verpleeghuizen

Stichting Humanitas Rotterdam moet tekortkomingen in verpleeghuizen oplossen. Daar krijgt ze negen maanden de tijd voor. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg bepaald in een zogenoemde aanwijzing. Cliënten lopen risico omdat een aantal "essentiële normen" niet wordt nageleefd.

Een van de verpleeghuizen stond sinds oktober onder verscherpt toezicht. Het toezicht wordt niet verlengd, maar Humanitas moet wel de gebreken in de zorg oplossen, schrijft RTV Rijnmond.

Tekortkomingen

Volgens de inspectie werden niet alle incidenten en gevaarlijke situaties gemeld. Het is belangrijk dat dit wel gebeurt zodat ervan geleerd kan worden, schrijft de inspectie. Verder moeten artsen, gedragsdeskundigen en verzorgenden beter samenwerken. Opdrachten en informatie van artsen komen niet goed genoeg in het dossier terecht.

Cliënten liepen ook risico met medicatie. Medewerkers kenden de afspraken voor het beheer van medicijnen niet goed genoeg. Als ze de afspraken wel kenden, werden ze niet altijd goed toegepast. Volgens de inspectie liepen cliënten daardoor het risico dat ze medicijnen kregen die over de datum waren.

Management

Het management moet er beter op letten dat afspraken worden nageleefd, vindt de inspectie. Humanitas moet nu eerst een plan van aanpak maken. De inspectie gaat de komende maanden ook onaangekondigd op bezoek om de voortgang te bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl