Reuters
NOS Nieuws

Chaotisch begin van terreurproces in Verviers

Het proces tegen een groep in het Belgische Verviers die wordt beschouwd als terreurcel heeft een chaotische start gehad. De rechtszaak begon later dan de bedoeling was en werd ook eerder stopgezet.

Dat laatste had te maken met ontevredenheid van veiligheidspersoneel, dat onder meer de verdachten naar en van de gevangenis moet brengen en publiek en pers controleert. Om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen hielden de bewakers een stiptheidsactie en weigerden ze door te werken.

In de zaak worden zestien verdachten vervolgd, maar er zijn er maar zeven in de rechtszaal in Verviers. De anderen zitten vermoedelijk in Syrië. Ook een Nederlandse verdachte is niet bij het proces aanwezig.

Stakingen

De rechtszaak begon al meteen met uitstel op verzoek van advocaten. Die zeiden dat ze door de stakingen in Belgische gevangenissen niet met hun cliënten hadden kunnen overleggen.

In januari vorig jaar kwamen bij een politie-inval in Verviers, vlak bij Luik, twee verdachten om het leven. Twee anderen wisten te ontkomen, onder wie de toen achttienjarige Nederlander.

De terreurcel zou plannen hebben gehad voor aanslagen op politiedoelen. De leider van het netwerk was vermoedelijk Adelhamid Abaaoud, een van de daders van de terreuraanslagen in Parijs in november. Bij een politieactie enkele dagen later werd hij gedood.

Voor het terreurproces in Verviers zijn drie weken uitgetrokken. Een datum voor de uitspraak is er nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl