Duterte brengt zijn stem uit
NOS Nieuws

'Meedogenloze' Duterte koerst af op verkiezingswinst Filipijnen

In de Filipijnen koerst Rodrigo Duterte af op een overwinning bij de presidentsverkiezingen. Hij staat ruim voor na telling van ongeveer een derde van de stemmen. Duterte is de burgemeester van Davao.

Senator Grace Poe en de kandidaat van de huidige regering, Mar Roxas, volgen voorlopig op ruime afstand. De winnaar volgt Benigno Aquino III op, die zes jaar president was en volgens de grondwet niet opnieuw verkiesbaar mag zijn.

'IJzervreter' Duterte mogelijk nieuwe president

Duterte (70) heeft naam gemaakt met zijn aanpak van criminaliteit in Davao, een stad in het zuiden met meer dan een miljoen inwoners. Hij heeft beloofd dat - als hij wordt gekozen - hij binnen enkele maanden een einde maakt aan de criminaliteit, armoede en de corruptie.

Duterte staat een keiharde aanpak van criminelen voor. In Davao heeft hij volgens mensenrechtenorganisaties al zeker duizend criminelen zonder proces laten vermoorden door doodseskaders, zegt correspondent Michel Maas.

"Hij zegt dat hij zich niks zal aantrekken van wetten of mensenrechten als die hem in de weg staan", zegt Maas. "En ook het parlement moet er wat hem betreft desnoods aan geloven."

Duterte heeft een plan waar de armen van moeten profiteren en armoedebestrijding gaat de mensen meer aan het hart dan mensenrechten.

correspondent Michel Maas

Duterte is omstreden en gehaat, maar wordt tegelijkertijd door veel Filipijnen op handen gedragen. "De mensen zijn de heersende politieke elite beu. Die hebben tientallen jaren niets gedaan aan de corruptie. Duterte heeft een plan waar de armen van moeten profiteren en armoedebestrijding gaat de mensen meer aan het hart dan mensenrechten."

Er zijn ook verkiezingen voor het vice-presidentschap. Een zoon van dictator Ferdinand Marcos is een van de kandidaten en maakt een goede kans.

In de aanloop naar de verkiezingen was er veel geweld. En ook op de dag van de verkiezingen vielen er doden. Stembureaus werden beschoten en er werden machines gestolen waarmee de stemmen worden geteld. De autoriteiten zeggen dat het gaat om incidenten en dat de stembusgang over het algemeen goed verloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl