Verslagen fans op het Leidseplein
NOS Nieuws

Beleggers laten aandeel Ajax vallen

Ajax greep gisteren naast de landstitel en het debacle leidde tot een forse koersdaling op de beurs. Het aandeel Ajax dook bij opening van de Amsterdamse beurs meer dan 11 procent omlaag. In de uren daarna liep het verlies wat terug. Na de middag noteerde het aandeel een verlies van ruim 7 procent op 8,79 euro.

Het verspelen van de titel heeft sportieve en financiële consequenties. Zo moet Ajax deelname aan het miljoenenbal van de Champions League nu afdwingen via de play-offs.

De koersdaling moet wel in perspectief worden gezien. Er wordt doorgaans weinig in het aandeel Ajax gehandeld en er zijn bijna geen effectenhuizen of banken die het aandeel volgen. Tot half vier gaat het om 2200 transacties. Ter vergelijking: in jenever- en likeurbedrijf Lucas Bols zijn vandaag tot nu toe bijna 4000 transacties geweest, en in KPN 4,5 miljoen, beide zonder enige aanleiding.

Fun-aandeel

Ajax staat sinds mei 1998 aan de beurs genoteerd. De fan kocht voor 25 gulden (11,25 euro) een eigen stukje Ajax. Het gros van de aandelen is in handen van de Vereniging AFC Ajax.

De voetbalclub wijkt sterk af van andere beursgenoteerde bedrijven. "Het is meer een fun-aandeel, een gadget voor Ajaxfans", zegt economieredacteur André Meinema. "De koers golfde door de jaren heen maar wat lusteloos mee met aankopen van spelers, trainers, perikelen in de bestuurskamers en de prestaties in de competitie."

Er gelden allerlei regels voor beursgenoteerde bedrijven, maar Ajax gedroeg zich nauwelijks als een beursbedrijf. "Er was natuurlijk een financieel jaarverslag, maar voetbal blijft een spel en de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen waren meer een soort kibbelende fanclub-bijeenkomsten." Berucht was de machtsstrijd rond het plan-Cruijff over de koers van de club.

Ajax is de enige Nederlandse voetbalclub met een beursnotering. In andere landen, zoals Engeland en Italië, zijn meer voetbalclubs beursgenoteerd. Bij de beursgang van Ajax speelde eind jaren negentig de glorieuze beursjaren mee. Ook waren sommige bestuursleden actief in de beurswereld als beurshandelaar, onder wie de oud-penningmeester Arie van Os.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl