Streets of the World
NOS Nieuws

Nederlandse fotograaf legt straatleven in (bijna) alle landen vast

Fotograaf Jeroen Swolfs is nu in Nederland, maar de afgelopen zeven jaar was hij vaak van huis. Zijn doel: een foto maken van het straatleven in alle 198 landen van de wereld. De teller staat inmiddels op 192 en Swolfs opent daarom op 20 mei de tentoonstelling Streets of the World in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Bezoekers van de World Press Photo-tentoonstelling, die momenteel in de Nieuwe Kerk te zien is, kunnen al sinds 16 april een glimp opvangen van Swolfs' multimediale tentoonstelling. "We gebruiken deze periode als een soort try-out, zodat we het een ander nog kunnen finetunen", legt een woordvoerder van Streets of the World uit.

Swolfs hoopt nog foto's te maken in de zes ontbrekende landen, waaronder Libië, Eritrea en Jemen. Maar of dat gaat lukken, is nog onduidelijk. "Sommige landen zijn in oorlog en daardoor te gevaarlijk, terwijl in andere landen het moeilijk is om een visum te krijgen."

Centrale boodschap

Swolfs zelf zegt over zijn project: "Ik wilde weten hoe de wereld er vandaag de dag uitziet. Op sommige plekken voelde ik me heel prettig, op andere was ik totaal geschokt. Maar overal kun je verhalen vinden die het waard zijn om te worden verteld. Naarmate mijn reis vorderde, bleek de centrale boodschap: laten zien hoeveel we op elkaar lijken, niet hoe verschillend we zijn."

Hieronder vijf foto's uit de tentoonstelling.

Streets of the World
Kabul, Afghanistan

Kabul, Afghanistan, juni 2012. Een vrouw in burka haast zich door een straat in centrum Kabul waar allerhande producten op de stoep worden verkocht.

Streets of the World
Bagdad, Irak

Bagdad, Irak, december 2015. De duizend jaar oude boekenstraat Al-Mutanabbi werd in 2007 verwoest door een autobom. De straat werd herbouwd en de boekenmarkt trekt weer vele bezoekers.

Streets of the World
Centraal-Afrikaanse Republiek

Centraal-Afrikaanse Republiek, januari 2014. Door hevige gevechten tussen islamitische en christelijke milities in de hoofdstad Bangui leven meer dan honderdduizend mensen in en rondom het relatief veilige vliegveld tussen oude vliegtuigen

Streets of the World
Mogadishu, Somalië

Mogadishu, Somalië, april 2015. Na jarenlange heerschappij van al-Shabaab kunnen bewoners van deze verwoeste stad het strand weer bezoeken.

Streets of the World
Khartoum, Sudan

Sudan, Khartoum, april 2015. Het Sufi-ritueel Zikr vindt elke vrijdag plaats in Khartoum. Daarbij raken de dansers door zang, dans en gebed in een trance.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl