Kim Jong-un Kyodo/via REUTERS

De leider van het communistische Noord-Korea is voortaan ook voorzitter van de Arbeiderspartij, de enig toegestane partij in het land. De benoeming vond plaats tijdens het partijcongres in Pyongyang kort nadat een kleine groep buitenlandse journalisten was toegelaten.

Nadat een militaire kapel het traditionele welkomstlied voor Kim had ingezet, kwam hij onder een staande ovatie het podium op. Duizenden gedelegeerden scandeerden "Mansae! Mansae", dat 'Lang zal hij leven' betekent. De voorzitter van het parlement sprak hem daarna aan als voorzitter van de Arbeiderspartij van Korea. 

De gedelegeerden aplaudisseren voor Kim Jong-un. Daarboven foto's van Kim Il-sung en Kim Jong-il. Kyodo/via REUTERS

Kim was al eerste secretaris van de partij. Vermoedelijk houdt hij ook die titel. Zijn overleden vader en grootvader, Kim Jong-il en Kim Il-sung, behouden hun titels van 'secretaris-generaal voor de eeuwigheid' en 'president voor de eeuwigheid'. 

Het is voor het eerst in 36 jaar dat de partij een congres organiseert. Noord-Korea-watchers denken dat het congres vooral bedoeld is om de machtspositie van Kim te versterken.

STER reclame