Grundy en zijn vrouw Hollandse Hoogte
NOS Nieuws Buitenland Cultuur & Media

Soapkoning Reg Grundy, bedenker van Neighbours, overleden

De Australische tv-producent Reg Grundy is op 92-jarige leeftijd overleden. Grundy was de man achter de Australische soap Neighbours. Ook produceerde hij The Restless Years, dat in ons land de basis vormde voor Goede Tijden, Slechte Tijden.

The Restless Years werd van 1977 tot 1981 uitgezonden in Australië. Toen Joop van den Ende de rechten kocht voor een Nederlandse versie werd Alan Archer Arnie Alberts en slechterik Barrie King werd hier Rien Hogendoorn. 

GTST werd voor het eerst uitgezonden op 1 oktober 1990. Na het tweede seizoen werd overgestapt op Nederlandse scripts, omdat de Australische verhaallijnen niet goed aansloten bij de Nederlandse samenleving. 

Donovan en Minogue

Reg Grundy was in Australië groot geworden met spelshows en soaps. Zo bracht hij Amerikaanse spelshows als The Price is Right en Family Feud naar Australië en bedacht hij een eigen versie van Wheel of Fortune.

Minogue en Donovan in Neighbours AFP

Neighbours was Grundy's meest succesvolle serie en een van Australië's bekendste exportproducten. De show betekende de doorbraak van sterren als Jason Donovan en Kylie Minogue bij het grote publiek. De soap loopt nog altijd.

In de jaren 90 ging Grundy's bedrijf op in de RTL Group. De deal leverde hem honderden miljoenen op en Grundy werd een van de rijkste mensen in Australië. 

Grundy overleed op Bermuda, waar hij de afgelopen jaren woonde. Zijn vrouw Joy Chambers, ooit actrice in enkele van zijn soaps, was aan zijn zijde. 

STER reclame