AFP
NOS Nieuws

Britse premier waarschuwt dat brexit kans op oorlog vergroot

In het Verenigd Koninkrijk wordt de discussie over het verlaten van de EU feller. Premier Cameron komt volgens de Britse ochtendkranten vandaag met een speech waarin hij waarschuwt dat een 'brexit' de kans vergroot dat Europa afglijdt in een oorlog.

Volgens Cameron is Groot-Brittannië er nooit beter van geworden door zich afzijdig te houden. In de toespraak stelt de premier de vraag of de Britten er absoluut zeker van zijn dat vrede en stabiliteit op het continent gegarandeerd zijn. Hijzelf durft dat niet met zekerheid te zeggen en wil het risico niet nemen. "Telkens wanneer we Europa onze rug toekeerden, kregen we er vroeger of later spijt van", zegt Cameron.

Interne markt

De Britten mogen zich op 23 juni uitspreken in een referendum. De discussie over het opgeven van het EU-lidmaatschap is de laatste dagen weer opgelaaid. De Britten waren de voorgaande weken vooral druk met de verkiezingen van afgelopen donderdag. Gisteren waarschuwde de minister van Financiën, Osborne, dat de huizenprijzen een klap krijgen bij een vertrek.

In de Financial Times geeft minister van Justitie Gove, een van de meest vooraanstaande figuren uit het 'Leave'-kamp, toe dat Groot-Brittannië bij een vertrek uit de EU ook de interne Europese markt zal moeten verlaten. Veel economen en multinationals hebben juist gewaarschuwd dat dit de meeste schade aan de economie zal toebrengen.

45 procent

Ook Osborne waarschuwt daarvoor. Het verlaten van die interne markt zal voor de Britten volgens hem catastrofale gevolgen hebben voor de werkgelegenheid, inkomens en hun levensonderhoud. Volgens Gove kunnen de Britten makkelijk bilaterale verdragen afsluiten, ook met de EU. EU-functionarissen waarschuwden eerder dat de Britten geen speciale behandeling krijgen en ook de Amerikaanse president Obama waarschuwde dat ze dan achter in de rij staan.

In de peilingen schommelen de percentages voor- en tegenstanders van het EU-lidmaatschap beide rond de 45.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl