De stad biedt een desolate aanblik
NOS Nieuws

Wanhoop over Canadese branden maakt plaats voor hoop

De autoriteiten in de Canadese provincie Alberta zijn voor het eerst in dagen wat optimistischer over de bestrijding van de bosbranden. Eerder vandaag werd gemeld dat de branden nog maanden kunnen duren, maar nu hopen ze dat er een keerpunt is bereikt en dat ze er grip op kunnen krijgen.

Er is wat regen gevallen en de temperaturen zijn gedaald. Brandweerofficier Chad Morrisson zegt dat hij heel gelukkig is en spreekt van prima weer voor de brandweer. Volgens hem moet de brandweer de komende drie à vier dagen in staat zijn een aantal branden te blussen.

Meevaller

Premier Rachel Notley van Alberta zegt dat het vuur zich veel minder snel uitbreidt dan gevreesd. Gisteren werd verwacht dat de branden vandaag in omvang zouden verdubbelen, maar daar is niets van terecht gekomen.

Positief is ook dat alle 25.000 inwoners van Fort McMurray die ten noorden van de stad zaten, naar het zuiden zijn gebracht, waar ze hulp kunnen krijgen.

Desolaat

De stad zelf biedt een desolate aanblik. Hele wijken zijn tot de grond toe afgebrand, het drinkwater is vergiftigd en de stroomvoorziening is beschadigd.

Het is nog volstrekt onduidelijk wanneer de bewoners terug kunnen. Morgen gaat een team van specialisten naar de stad om daarvan een eerste indruk te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl