NOS Nieuws

Marokkaanse gemeenschap houdt protestmars in Ede

'Een klein groepje verpest het voor de rest'

In Ede hebben rond de 150 mensen een protestmars gehouden tegen het wangedrag van een groep jongeren van Marokkaanse afkomst. De meeste deelnemers waren zelf ook Marokkaans.

Ze wilden laten zien dat ze afstand nemen van de probleemjongeren. "Het is niet normaal dat ze zo doen. Wij worden er ook op aangekeken, terwijl we er niks mee te maken hebben", zegt een van de deelnemers. Ook burgemeester Van der Knaap liep mee met de protestmars.

De mars ging van de moskee naar het winkelcentrum dat de afgelopen dagen het middelpunt was van incidenten. Het rommelt in de wijk Veldhuizen sinds het sluiten van een theehuis in winkelcentrum De Lindenhorst, een paar maanden geleden.

Sinds maandag is het zeer onrustig. Tientallen jongeren, veelal van Marokkaanse afkomst, richten vernielingen aan, veroorzaken relletjes en stichten autobranden.

Vanwege de ongeregeldheden geldt de komende zes maanden een samenscholingsverbod. Ook heeft Burgemeester Van der Knaap de politie-inzet vergroot en zijn er meer rechercheurs vrijgemaakt om de daders te pakken.

Consul-generaal

Vóór de protestmars heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de consul-generaal Khalid Guelzim van Marokko en Marokkaanse organisaties in Ede. De consul-generaal wil helpen de problemen met de jongeren op te lossen.

Enkele leden van Pegida kwamen ook op de mars af. Ze hielden een tegendemonstratie en liepen met een spandoek waar op te lezen is: "geweldloos & verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl