NOS NieuwsAangepast

Congreslid zwaargewond bij bloedbad VS

Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords is bij een schietpartij in een winkelcentrum in Tucson, Arizona, zwaargewond geraakt. Bij het incident zijn zes doden gevallen, onder wie een 9-jarig kind en een federale rechter.

Zeker twaalf gewonden zijn opgenomen in ziekenhuizen. Waarschijnlijk is ook een assistent van Giffords, die namens de staat Arizona in het Huis van Afgevaardigden zit, neergeschoten.

Helikopter

De Democrate Giffords hield voor een supermarkt een politieke bijeenkomst, toen een man op het gezelschap kwam afrennen en in het wilde weg begon te schieten.

Een getuige verklaarde tegenover CNN dat er vijftien tot twintig kogels zijn afgevuurd. De schutter is door omstanders overmeesterd. Hij is vastgezet.

Over een motief is nog niets bekend. Het zou gaan om een blanke man van rond de 20 jaar.

De 40-jarige Giffords werd in het hoofd geraakt. Ze is per helikopter overgebracht naar het University Medical Center in Tucson. Een woordvoerder van het ziekenhuis zei op een persconferentie goede hoop te hebben dat ze de operatie overleeft.

Gabrielle Giffords is getrouwd met NASA-astronaut Mark Kelly.

Bidden

President Obama heeft in een reactie zijn afschuw geuit over de schietpartij. "We hebben nog niet alle antwoorden. Wat we wel weten is dat er voor een dergelijke zinloze en afschuwelijke daad geen plaats is in een vrije maatschappij."

Hij riep de bevolking op om samen met hem en zijn vrouw te bidden voor het Congreslid en de andere slachtoffers van de schietpartij.

John Boehner, die woensdag tot nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd gekozen, zei dat het een trieste dag is voor de Verenigde Staten. "Een aanval op iemand die in publieke dienst is, is een aanval op iedereen in overheidsdienst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl