Beveiliging voor de ingang van de Houses of Parliament in Londen
NOS Nieuws

Ex-chefs veiligheidsdiensten: brexit gevaar voor veiligheid

Twee ex-chefs van de Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 waarschuwen voor de veiligheidsrisico's die een brexit met zich meebrengt. Uittreding uit de Europese Unie zou "de mogelijkheden om onszelf te beschermen tegen terrorisme" ernstig ondermijnen, zeggen de twee in The Sunday Times.

John Sawers, tot 2014 hoofd van inlichtingendienst MI6, en Jonathan Evans, tot drie jaar geleden hoofd bij MI5, stellen dat een vertrek Groot-Brittannië zal afsnijden van het Europese informatienetwerk. "Counterterrorisme is een teamspel, en de EU is daarvoor het beste raamwerk. Geen een land kan in zijn eentje slagen."

Destabiliserend effect op hele EU

Nationale veiligheid is een belangrijk thema geworden in de campagne voor het referendum van 23 juni. Voorstanders van een brexit benadrukken dat zelfstandigheid meer mogelijkheden biedt om de eigen grenzen te beschermen, maar tegenstanders vinden dat Groot-Brittannië juist veel baat heeft bij EU-lidmaatschap nu Europa kampt met uiteenlopende problemen als terrorisme en de vluchtelingencrisis.

"Wij denken dat uittreding juist een destabiliserend effect kan hebben, niet alleen op Groot-Brittannië, maar op de hele EU. De vijanden van de democratie zouden heel blij zijn met een brexit", zeggen de twee voormalige topmannen in de krant. Het gebeurt zelden dat ex-medewerkers van veiligheidsdiensten zich in het openbaar uitlaten over politiek gevoelige kwesties als deze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl