Margot Honecker in Moskou vlak voor vertrek naar Chili (juli 1992) AFP
NOS Nieuws Buitenland

Weduwe DDR-chef Honecker overleden

In Chili is Margot Honecker op 89-jarige leeftijd overleden, melden Chileense media. Zij was sinds 1994 de weduwe van oud-DDR-leider Erich Honecker.

Margot Honecker was in Oost-Duitsland 26 jaar lang minister van Onderwijs. Ze werd vanwege haar blauwe kleurspoeling ook wel die blaue Eminenz of die lila Hexe genoemd. Ook stond ze bekend als de meest gehate vrouw van Duitsland, vanwege haar compromisloze communistische beleid. 

Ook op latere leeftijd bleef Margot haar man en zijn regime verdedigen. In een boek dat vier jaar geleden verscheen, hield ze vol dat de DDR een geslaagde staatsvorm was die zijn inwoners gelijkheid, gerechtigheid, geluk en welvaart bezorgde. 

Asiel geweigerd

Na de val van de Muur vluchtten de Honeckers naar Moskou, waar ze asiel aanvroegen in de Chileense ambassade. Margot mocht naar Zuid-Amerika reizen, maar haar man werd uitgeleverd aan Duitsland. 

Tot een veroordeling kwam het nooit vanwege zijn broze gezondheid. Ook hij mocht daarom naar Chili vertrekken, waar hij in 1994 stierf. Margot Honecker bleef na zijn dood in Chili wonen, waar ze overleed aan kanker. 

Margot Honecker tijdens een bezoek aan Nicaragua (juli 2008) Reuters

STER reclame