Sadiq Khan AFP

Aimabel, hardwerkend en pragmatisch: het zijn kernwoorden die passen bij Sadiq Khan, de nieuwe burgemeester van Londen. De 45-jarige Khan is de zoon van Pakistaanse gastarbeiders. Zijn ouders kwamen in de jaren zestig naar Groot-Brittannië. Zijn vader was er buschauffeur en zijn moeder naaister.

In zijn verkiezingscampagne vertelde Sadiq Khan keer op keer dat hij een burgemeester voor alle Londenaren wil zijn. Meer dan een derde van de inwoners van Londen is van buitenlandse afkomst.

Khan, geboren en getogen in een arme wijk van Londen, vertelde dat Londen hem veel kansen heeft gegeven. Zijn ouders profiteerden van goedkope huisvesting zodat ze konden sparen voor de studie van hun zoon. Khan zegt dat niet alle Londenaren nu dezelfde kansen krijgen. Hij wil ze in het succes van de stad laten delen.

Khan ging niet naar een eliteschool, maar naar een openbare school. Hij studeerde rechten, werkte als mensenrechtenadvocaat, was staatssecretaris voor Transport en is sinds 2005 parlementslid voor de Labourpartij.

Huisvesting

Een van de problemen die hij wil aanpakken is de hoge huizenprijs. Londen kampt met een huizencrisis; de prijzen zijn de afgelopen jaren meer dan vervijfvoudigd. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen en volgens Khan is dat slecht voor de economie en de groei van de stad. 

Als burgemeester wil hij elk jaar tienduizenden woningen laten bouwen. Hij denkt dat de stad zeker 50.000 nieuwe huizen per jaar nodig heeft. Wat hem betreft zitten daar ook veel sociale huurwoningen bij.

Openbaar vervoer is een andere prioriteit van Khan. Hij wil ervoor zorgen dat de dure bus- en metrokaartjes niet nog duurder worden. Openbaar vervoer moet voor iedereen betaalbaar blijven.

De Londense infrastructuur is volgens hem belangrijk om de stad draaiende te houden. Als het aan hem ligt wil hij als burgemeester hoogstpersoonlijk de Londense Transportraad voorzitten. Hij ziet de openbaarvervoerssystemen in Duitse, Franse en Nederlandse steden als voorbeeld. Die zijn volgens hem modern, goed toegankelijk en betaalbaar.

Khan is de eerste moslimburgemeester van een Europese hoofdstad. In de campagne speelde zijn afkomst een rol. Hij is vooral populair bij immigranten, maar wil een burgemeester zijn voor alle Londenaren. In zijn eigen woorden: "Ik heb veel identiteiten, ik ben Londenaar, moslim, vader, echtgenoot, fan van Liverpool en vakbondslid. En trots om dat allemaal te zijn. Zie mij als 'Mister Londen', als een voorbeeld van het beste dat Londen te bieden heeft."

STER reclame