Wielerfans in Apeldoorn voorafgaand aan de start van de Ronde van Italië
NOS Nieuws

75.000 Giro-bezoekers in roze Apeldoorn

In Apeldoorn zijn 75.000 bezoekers afgekomen op de start van de Giro d'Italia. Bij de start was ook koning Willem-Alexander.

De komende dagen trekt de Italiaanse wielerronde ook nog door de provincie Gelderland. Morgen finishen de renners in Nijmegen, zondag in Arnhem. De Giro eindigt over drie weken in Turijn in Noord-Italië.

Koning bezoekt Ronde van Italië

Gemeenten konden vooraf een aanvraag doen voor een Giro-pakket. Dat bevat onder meer 800 euro en daarvoor zijn Italiaanse straatfeesten georganiseerd, zogenoemde piazza's, in gemeenten waar de Giro d'Italia passeert. "In Apeldoorn hebben we 25 piazza's mogen organiseren", zegt wethouder van Sport Nathan Stukker. "In heel Gelderland zo'n tweehonderd."

Met de piazza's zijn plekken gecreëerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zegt Stukker. "De Giro is niet alleen maar de uren waarin de renners door Apeldoorn rijden. Het is een feest van ontmoeting van ondernemers en bewoners. Van jong en oud. En van topsport met breedtesport."

Het is één van de redenen waarom de gemeente Apeldoorn het evenement wilde organiseren. Daarnaast zorgt het voor meer naamsbekendheid: de tv-beelden worden volgens de organisatie in 192 landen uitgezonden.

'Giro is ook het feest van de ontmoeting'

Apeldoorn en Gelderland mogen dan flink op zijn kop staan vanwege de Giro, in Italië hebben veel mensen geen idee waar de wielerwedstrijd nu van start gaat, merkte correspondent Rop Zoutberg.

Italianen: geen idee waar de Giro start

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl