Spoorbrug bij Muiderberg
NOS Nieuws

Spoorbrug Muiderberg klaar voor spectaculaire verplaatsing

Vanavond vanaf 20.00 uur wordt de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg met speciale voertuigen op zijn plaats gereden. Het is één van de grootste objecten in de geschiedenis die verplaatst worden. De brug is 255 meter lang, 17 meter breed, 55 meter hoog en weegt 8400 ton.

De brug wordt schuin over de A1 gereden en op tijdelijke steunpunten geplaatst. Na zonsondergang zet minister Schultz de brug in aanwezigheid van een select gezelschap in het licht. Vanwege de veiligheid kunnen er alleen enkele genodigden bij zijn. De hele operatie gaat als alles meezit zes uur duren, maar het is ook mogelijk dat het werk pas rond 10.00 uur morgenochtend klaar is. De operatie is te volgen via een livestream.

De nieuwe spoorbrug is nodig omdat de A1 bij Muiderberg verbreed wordt. Onder de huidige betonnen brug kan de A1 niet uitbreiden. Daarom is voor de aanleg van meer rijstroken een langere spoorbrug nodig.

Uniek is dat er geen steunpunten onder de brug zijn. Daardoor kan het aantal rijstroken van twee keer drie, naar twee keer vijf worden uitgebreid.

De nieuwe spoorbrug die over de A1 komt

Voor de verplaatsing is er een speciale rijbaan aangelegd. De brug wordt ongeveer 200 meter verplaatst naar zijn voorlopige plek. Daar wordt de brug verder afgebouwd en uiteindelijk op de plek van de oude betonnen brug ingepast. Het gevaarte gaat 14.500 ton wegen.

Afgelopen maand ging de A1 al een paar keer dicht, onder meer om de speciale rijbaan aan te leggen. De baan is zo sterk en egaal dat er een vliegtuig zou kunnen landen. Dat is nodig om te voorkomen dat de brug tijdens het verrijden verzakt of uit balans raakt.

Eind augustus wordt de oude brug uit elkaar gehaald en wordt de nieuwe spoorbrug op het spoor aangesloten.

Verkeershinder

Het verplaatsen van de brug veroorzaakt grote verkeershinder. De A1 wordt tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg in beide richtingen afgesloten van 20.00 uur vanavond tot morgen 12.00 uur. Ook de verbindingsweg A6 en A1 van Almere naar 't Gooi is afgesloten.

Verkeer wordt omgeleid via de A2, A12 en A27. Ook een deel van de lokale wegen bij Muiderberg wordt afgesloten vanaf 19.00 uur. Er is ook geen treinverkeer mogelijk in het weekend waarin de spoorbrug wordt verreden.

Omleidingen bij de sluiting van de A1

Livestream

Rijkswaterstaat roept mensen op om niet naar de verplaatsing van de brug te komen kijken. Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle wegen rondom de brug afgesloten. Belangstellenden kunnen het verrijden van de brug bekijken via een livestream.

De plaatsing van de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl