NOS Nieuws

Valery Gergiev brengt muziek als protest tegen IS in Palmyra

Klassiek concert in amfitheater Palmyra

In de Syrische ruïnestad Palmyra heeft de Russische dirigent Valery Gergiev vanmiddag een concert gegeven met het Mariinski-orkest uit Sint-Petersburg. Onder de toehoorders in het Romeinse amfitheater waren Russische militairen die hebben geholpen bij de herovering van Palmyra op Islamitische Staat, zes weken geleden.

Op het programma stonden onder meer Bachs Chaconne voor solo-viool en de Eerste Symfonie van Prokovjev.

Met het concert, genaamd Met een gebed voor Palmyra wil Rusland Syrië steunen bij de restauratie van Palmyra en een eerbetoon brengen aan de slachtoffers van de oorlog.

Muzikaal protest

Gergiev begon het concert, dat live werd uitgezonden op de Russische televisie, met een korte toespraak. Hij zei dat hij met muziek wil protesteren tegen "de barbaren die monumenten van de wereldcultuur hebben verwoest".

Er werd ook een video vertoond waarin president Poetin, een vriend van Gergiev, de aanwezigen toesprak. Poetin zei dat hij het concert ziet als een teken van dank, herdenking en hoop; dank voor degenen die hun leven wagen om terrorisme te bestrijden, herdenking van de slachtoffers van terrorisme en hoop dat de moderne beschaving verlost wordt van internationaal terrorisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl