Minister Koenders op pad met de Libische kustwacht
NOS Nieuws

Nederland trekt twee miljoen euro uit voor hulp aan Libië

Nederland trekt twee miljoen euro uit voor hulp aan Libië. Het geld gaat in een internationaal investeringsfonds, dat zich richt op wederopbouw. Ook wordt het geld gebruikt om een verzoeningsproces in het land op gang te brengen.

Daarnaast zet minister Koenders van Buitenlandse Zaken zich in voor het ontdooien van Libische tegoeden in Nederland. Dat geld is voor humanitaire hulp. Nederland gaat ook lokale projecten steunen om de infrastructuur en watervoorziening zo snel mogelijk te herstellen en werkgelegenheidscentra op te richten.

Minister Koenders was in Libië waar hij op een zwaarbewaakte marinebasis heeft gesproken met premier Serraj. Het was voor het eerst in drie jaar dat Nederland weer overleg heeft gehad met een Libische autoriteit.

Koenders heeft daarbij de Nederlandse steun uitgesproken voor de nieuwe eenheidsregering die na anderhalf jaar onderhandelen onder leiding van de Verenigde Naties tot stand is gekomen.

Minister Koenders in gesprek met de Libische premier Serraj

De minister heeft ook een ontmoeting gehad met de Presidentiële Raad in Tripoli. De minister heeft met de leden gesproken over de politieke en humanitaire situatie in Libië en over de problemen met migranten in de regio.

Overleg tijdens een patrouille van de Libische kustwacht

Om te zien hoe de mensensmokkel kan worden aangepakt, heeft de minister de kustwacht bezocht in de haven van Tripoli. Doel was te onderzoeken hoe Nederland en Libië kunnen samenwerken om mensensmokkel te voorkomen.

Met premier Serraj is afgesproken de smokkelnetwerken aan te pakken en de situatie van migranten in Libië te verbeteren. Nederland doet dat via een bijdrage aan de International Organization for Migration (IOM).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl