Prachtig weer en bomvolle bevrijdingsfestivals

time icon
ANP

Door het mooie weer vandaag komt er veel publiek af op de verschillende bevrijdingsfestivals. Zoveel zelfs dat Rotterdam mensen opriep om niet meer te komen omdat het vol was op het festivalterrein.

In Rotterdam werd rond 15.00 uur vanmiddag op het festivalterrein bij de Euromast de maximale capaciteit van 10.000 bezoekers bereikt. Alleen de oostingang bleef open. Pas als er mensen naar buiten kwamen, werden nieuwe mensen op het festivalterrein toegelaten. Daardoor stonden er lange rijen. Inmiddels is de oostingang weer geopend.

In Utrecht werd vanmiddag ook het principe van één eruit, één erin toegepast. Ook daar zijn de rijen inmiddels opgelost. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Drukte op bevrijdingsfestivals in Nederland

Veel mensen reisden met de trein naar de festivals en dat zorgde voor overvolle coupés. Op Twitter werd veel geklaagd over de overvolle treinen. Ook werd gemeld dat een trein zonder stoppen station Beverwijk voorbijreed vanwege de grote drukte op het perron. 

De Beverwijkse wethouder Jacqueline Dorenbos sprak in een tweet over 'schandalige toestanden bij de NS'. Ze zegt geen enkel begrip te hebben voor het capaciteitsgebrek van de NS.

Kortste perron

Ook vanavond, na afloop van de Bevrijdingsfestivals, wordt op de stations veel drukte verwacht, maar minder dan vanmiddag. Volgens een woordvoerder van de NS blijven mensen vaak na afloop nog wel even in de stad hangen als het mooi weer is, zodat niet iedereen op hetzelfde moment vertrekt.

De NS probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de drukte en zet al het materieel in dat voorhanden is om de treinen zo lang mogelijk te maken. Toch kunnen de treinen nooit langer zijn dan het kortste perron op het traject.

Josephine Vollbehr
@Josephine_hier
Station Heemskerk, trein vol, ze staan zelfs in het machnistenhok. Nog maar 6 stations tot Haarlem! #bevrijdingsdag
3 jaar geleden

De grote drukte bij de festivals is te verklaren doordat Hemelvaart en Bevrijdingsdag dit jaar samen vallen. Daardoor zijn er meer mensen vrij dan normaal het geval is op 5 mei. Ook het warme zomerweer draagt er aan bij dat veel mensen de festivals opzoeken.

STER Reclame