Reuters

De Turkse premier Davutoglu heeft zijn vertrek aangekondigd als leider van de AK-partij. Dat betekent dat hij ook als premier vertrekt en dat de nieuwe partijleider ook de nieuwe premier wordt. 

Davutoglu hield een persconferentie na een gesprek met de leiding van de AK-partij. Die houdt op 22 mei een buitengewoon partijcongres om een nieuwe voorzitter te kiezen. 

Geen eigen keus

Davutoglu zei dat hij zich onder de "huidige omstandigheden" niet kandidaat zal stellen. Hij zei dat zijn vertrek niet zijn eigen keus is, maar dat het onvermijdelijk is. Hij wordt vermoedelijk vervangen door iemand die bereid is de koers te volgen die president Erdogan uitzet. 

De premier en Erdogan zouden op verschillende punten ernstig van mening verschillen, onder meer over een grondwetswijziging die de positie van de president versterkt en die van de premier verzwakt. Davutoglu zei dat hij geen kritiek op Erdogan zal uiten en trots is op zijn vriendschap met de president. Hij wil niet dat er verdeeldheid in de AK-partij ontstaat of dat de partij verzwakt raakt, maar voor zichzelf ziet hij geen leidende rol meer. "Ik heb vooraan gestaan en ik ga nu tussen jullie staan." 

President Erdogan en premier Davutoglu Reuters

Davutoglu sprak gisteravond meer dan anderhalf uur met Erdogan. Eerder vanmiddag zei NOS-correspondent Lucas Waagmeester dat hem daar vermoedelijk is verteld dat hij aan de kant wordt gezet. "Wellicht omdat hij een te gematigde koers vaart, naar de smaak van Erdogan en niet hard genoeg knokt voor een systeem waarbij de macht geconcentreerd wordt bij Erdogan zelf."

Een andere mogelijkheid is dat Erdogan het buitenlandbeleid wil omgooien, waarvan Davutoglu de architect is. "Dat zou betekenen dat Erdogan de verhoudingen met het buitenland wil openbreken, zoals de deal die onlangs met de EU werd gesloten over de vluchtelingen", zei Waagmeester. "Maar zover is het nog niet". 

De oppositie noemt de zet van Erdogan een staatsgreep. "Het terugtreden van Davutoglu moet niet worden gezien als een interne partij aangelegenheid," zei Kilicdaroglu, de leider van de grootste oppositiepartij CHP. "Alle democraten moeten weerstand bieden aan deze staatsgreep." 

STER reclame