Premier Rutte ontsteekt het vrijheidsvuur
NOS Nieuws

Premier Rutte ontsteekt vrijheidsvuur in Groningen

Premier Rutte heeft op het bevrijdingsfestival in Groningen het vrijheidsvuur ontstoken. Daarmee gaf hij het officiële startsein voor Bevrijdingsdag. Behalve in Groningen zijn er op veertien andere plaatsen in het land ook bevrijdingsfestivals.

"Het is bijzonder dat we vandaag in Groningen zijn", zei Rutte. "Na de Februaristaking in 1941 in Amsterdam is in Pekela de communistische opstand begonnen. De communisten zijn daarna heel belangrijk gebleven in het verzet. En ze zijn op een verschrikkelijke manier door de Duitsers vervolgd."

Rutte ontsteekt bevrijdingsvuur in Groningen

Kort voor het ontsteken van het vuur mocht Rutte ook nog een vrijheidswens op een papiertje schrijven. "Kunnen zijn wie je bent", schreef de premier. "Bovenaan de peilingen", voegde rapper Ali B., die ook op het podium stond, er grappend aan toe.

Het vuur werd vannacht door estafettelopers vanuit Wageningen naar Groningen gebracht. In Wageningen werd in 1945 de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland getekend. De Bevrijdingsvuurestafette bestaat al sinds 1948 en is een jaarlijkse traditie.

5 mei-lezing

Voor de 5 mei-lezing van vanochtend was journalist Thomas Erdbrink uitgenodigd. Hij sprak over het verschil tussen vrijheid in het Midden-Oosten, waar hij woont en werkt, en vrijheid in Nederland.

Zijn wij straks nog wel hetzelfde land?

Hij benoemde in zijn speech ook de vluchtelingenproblematiek. "Ik begrijp dat mensen bang zijn voor verandering", zei Erdbrink. "Maar als angst leidt tot uitsluiting en tot het indelen in groepen; tot eerste- en tweederangs burgers, dan vraag ik me af: zijn wij straks nog wel hetzelfde land?"

Erdbrink zei dat we moeten blijven proberen om iedereen als individu te behandelen en niet als groep. "Dat is moeilijk en dat lukt ons nooit helemaal, maar alleen door het te proberen en te blijven proberen, behouden we dat wat ieder mens wil hebben: vrijheid."

Concert op de Amstel

Bevrijdingsdag wordt afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Dit jaar speelt het Radio Filharmonisch Orkest en treden verder onder anderen Ali B., Paul de Munnik en Hadewych Minis op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl