AFP
NOS Nieuws Buitenland Cultuur & Media

Cartoonist Siné, te controversieel voor Charlie Hebdo, overleden

De Franse cartoonist Siné is op 87-jarige leeftijd overleden. Zijn eigen tijdschrift maakte op Facebook bekend dat hij in het ziekenhuis stierf na een operatie. Meer details zijn niet bekend. 

Siné stond erom bekend dat hij geen blad voor zijn mond nam als het ging om kolonialisme, kapitalisme en de kerk. In 2008 bleek hij zelfs te controversieel voor het weekblad Charlie Hebdo.

Onder het pseudoniem Siné maakte Maurice Sinet carrière de jaren 50 en 60. Onderwerpen als de Algerijnse Oorlog en de studentenprotesten ging hij te lijf met zwarte en anarchistische humor. 

Sinds 1981 werkte hij voor Charlie Hebdo, het linkse magazine dat vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel had staan. Siné ging voor hoofdredacteur Val in 2008 echter te ver met een column over Jean Sarkozy, de zoon van de Franse president. 

Anti-Sinétisme

Siné beschuldigde Jean van opportunisme vanwege geruchten dat hij zich zou bekeren tot het geloof van zijn verloofde, familie van de oprichter van elektronicaketen Darty. "Jean Sarkozy laat weten dat hij tot het jodendom wil overgaan voor hij zijn verloofde trouwt, joodse en erfgenaam van de familie Darty. Dat jochie komt er wel."

Frankrijk viel massaal over de uitspraak. Antisemitisch, oordeelden filosoof Bernard-Henri Lévy, Elie Wiesel en duizenden anderen die een petitie ondertekenden. Bovendien kwam een uitspraak uit 1982 naar boven: "Sinds Israël bombardeert ben ik antisemiet. Ik wil voortaan ook hakenkruizen op muren tekenen. Ik wil dat iedere Jood in angst leeft, tenzij hij pro-Palestijns is."

Val wilde Siné ontslaan, tenzij hij een excuusbrief schreef. "Ik snij nog eerder mijn ballen eraf", was het antwoord van de cartoonist. Het ontslag leverde juist weer steunbetuigingen voor Siné op. Val werd op zijn beurt beschuldigd van anti-Sinétisme. Velen vonden het onbegrijpelijk dat juist Charlie Hebdo, bolwerk van vrijdenkers, Siné de mond wilde snoeren. 

Als Sarkozy's verloofde de dochter van een rijke emir van geweest en hij zich zou willen bekeren tot de islam, had ik precies hetzelfde geschreven.

Siné

De ophef eindigde in een rechtszaak tegen Siné wegens aanzetten tot haat. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken. Siné kreeg uiteindelijk 40.000 euro schadevergoeding wegens een onrechtmatig ontslag.

Siné hield vol dat hij alleen de hypocrisie van Sarkozy aan de kaak wilde stellen. "Als Sarkozy's verloofde de dochter van een rijke emir was geweest en hij zich zou willen bekeren tot de islam, had ik precies hetzelfde geschreven."

In het overlijdensbericht raast Siné nog een keer tegen zijn critici. Bij het naderen van mijn dood, schrijft hij, "denk ik aan alle klootzakken die zich in hun handen zullen wrijven; vreselijk dat ik eerder ga dan zij."

STER reclame