Ebru Umar laat een cartoon zien die aan haar dossier is toegevoegd. De tekening is gemaakt door Linda Zoon
NOS Nieuws

Nederlandse columnist Umar mag Turkije nog niet uit

Ebru Umar mag Turkije nog niet verlaten. Dat heeft de Nederlands-Turkse columnist vanochtend gehoord van de officier van Justitie in Kusadasi. Umar zit niet vast, maar heeft wel een uitreisverbod.

Vorige week had Umar aan het Openbaar Ministerie gevraagd om haar uitreisverbod op te heffen. De aanklager zei vandaag dat het verzoek naar een andere rechtbank is gestuurd en dat er waarschijnlijk voor het weekend uitsluitsel komt.

Het Openbaar Ministerie heeft geen aanklacht tegen Umar geformuleerd en het is onduidelijk of die er komt. Of het tot een rechtszaak komt is daarom ook onduidelijk. "Voor mij is het feit dat ik hier vastzit al een aanklacht. Dus ik weet het verder niet. Ik moet afwachten", zei Umar vanochtend tegen correspondent Lucas Waagmeester.

'Misschien hoor je het voor het weekend, maar het kan ook over drie weken zijn"

De Metro-columnist werd twee weken geleden in haar vakantiehuis in Kusadasi opgepakt. Dat gebeurde naar eigen zeggen omdat Turkse Nederlanders twee tweets die beledigend waren voor president Erdogan hadden gemeld bij de Turkse autoriteiten.

De aanklager liet vandaag weten dat er nog twee klachten tegen Umar zijn ingediend. Een van de klachten gaat over een cartoon die Umar niet zelf heeft getekend. Op de tekening van Linda Zoon is Umar te zien die is geketend aan een bal met daarop de Turkse vlag.

Een week voor haar aanhouding schreef Umar in Metro een kritische column over een oproep van het Turkse consulaat in Nederland om beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden.

"Ik maak me zorgen over het feit dat mensen in Nederland bij Turkije kunnen klagen over wat ze niet bevalt in het land waar ze wonen", aldus Umar. "Er is iemand bezig tegen mij. Het is een grote klucht."

Het kabinet laat weten in contact te blijven met de Turkse autoriteiten. "We hopen dat de rechter zo snel mogelijk uitspraak doet. En dan hopen we natuurlijk dat ze vrij is om het land te verlaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl