Route du Soleil afgelopen zomer
NOS Nieuws

Fransen zakken massaal voor nieuw verkeersexamen

Bijna iedereen die de afgelopen dagen in Frankrijk theorie-examen deed voor zijn rijbewijs, is gezakt. Sinds het Franse CBS het examen op zijn kop heeft gezet, slaagt maar 16 procent. Normaal is dat 70 procent.

"Je hoort hier in de media de hele week mensen die teleurgesteld het examenlokaal verlaten", zegt correspondent Ron Linker.

Eerlijke kans

Nog steeds moeten de kandidaten 35 van de 40 vragen goed beantwoorden. Maar de vragen zijn volgens Linker veel moeilijker geworden.

Bovendien was de invoering van het nieuwe examen een rommeltje. "Het lesmateriaal was veel te laat klaar, waardoor de kandidaten niet goed hebben kunnen oefenen. Ze hebben geen eerlijke kans gekregen."

Eerste hulp

De veranderingen in het theorie-examen vallen samen met een toename van het aantal ongelukken met auto's. Vorige maand was het aantal verkeersdoden in Frankrijk 15 procent groter dan in april vorig jaar.

De examenautoriteiten kunnen vanaf nu putten uit duizend potentiële vragen. "Naast de klassiekers zitten daar nu ook vragen bij over eerste hulp bij ongelukken, verkeersinzicht, nieuwe technieken in auto's en het groene rijden."

Linker verwacht dat het slagingspercentage vanaf nu wel weer zal stijgen, omdat de moeilijkste vragen er voorlopig zijn uitgehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl