Massale koraalsterfte door verbleking Great Barrier Reef
In het noordelijk deel van het Australische Great Barrier Reef zal meer dan de helft van het koraal afsterven als gevolg van koraalverbleking. Dat zegt de organisatie die het natuurgebied beheert.
Koraalverbleking ontstaat als de temperatuur van het zeewater stijgt. Het koraal verliest dan de algen die zorgen voor de kleur. Die algen leven in een symbiotische relatie met het koraal; ze leveren voedingsstoffen aan de koraalorganismen.
Verbleking van het koraal kan al na vier weken van verhoogde temperatuur optreden. Bij langdurige blootstelling aan te hoge temperaturen sterft het koraal af.
De hoge watertemperatuur wordt veroorzaakt door een combinatie van El Niño en de opwarming van de oceanen als gevolg van klimaatverandering.
De schade is het grootst in het noordelijk deel van het rif. Daar zijn alle 900 riffen voor minstens de helft aangetast. In een aantal gevallen is zelfs al het koraal verbleekt.
Australië werd eerder getroffen door massale koraalverbleking in 1998 en 2010, maar ditmaal wordt het koraal volgens experts erger aangetast. Geschat wordt dat 93 procent van het Great Barrier Reef in meer of mindere mate zal lijden onder de verbleking.